top of page

Com superar una ruptura de parella?La majoria de les persones alguna vegada ens hem trobat havent de gestionar una ruptura de parella. Que una relació s’acabi implica una pèrdua, i per tant requereix passar un dol. Cada procés de dol és únic, i cadascú necessita el seu temps per transitar-lo, ara bé, durant aquest temps hi haurà coses que ens poden ajudar a passar de forma més agradable aquest dol o bé que el poden dificultar i cronificar.


1. Donar un significat:


Normalment les ruptures són fruit de diversos factors. En un inici serà important poder entendre les raons que hi ha darrere d’aquesta decisió i donar un significat a la ruptura. A vegades, el simple fet de comprendre ja ens aporta certa calma.


2. Connectar amb les emocions:


No reprimeixis el que sents, deixa’t un espai per poder expressar tot allò que et passa per dins. Exterioritzar tot el que ens preocupa és una forma de fer-ho una mica més petit. Pots utilitzar l’escriptura com a eina per fer aquest buidatge emocional, i també parlar amb persones de confiança que et puguin donar un suport durant aquest procés.


3. Contacte 0:


Tenir a l’abast tot el que em recorda a la persona em farà mantenir enganxada. Si tinc la casa plena de records, la galeria de fotos plena d’imatges amb aquesta persona, el seu contacte guardat el mòbil, obro les xarxes socials i veig les seves publicacions, continuem parlant o veient-nos sovint... farà el procés de dol molt més llarg. Tallar tota mena de contacte amb l’exparella ens ajuda a tenir un espai per elaborar la ruptura, agafar forces i començar a construir una nova vida sense la persona.


Si ara mateix se’t fa difícil, no cal que et desprenguis de totes les seves coses. Guarda les fotos i les vostres converses en un pen drive i posa-ho en una capseta junt amb tots els objectes que et recordin a la persona. Deixa aquesta capseta en un lloc poc accessible de la casa, fins que sentis que ha arribat el moment de desprendre-te'n.


4. Mantenir-te actiu/va:


Sí que és cert que és important trobar moments per connectar amb les emocions, per buidar i expressar com et sents, però tampoc podem caure en estar tot el dia donant voltes al mateix, cal trobar un equilibri... Evita tancar-te a casa. Rodeja't de persones que t'estimin, fes activitats que et resultin agradables i t'ajudin a distreure't, cuida't, mima't i pensa en tu. Una ruptura també pot ser una oportunitat per redescobrir-te. Aprofita el temps per explorar interessos o passions que fins ara no havies tingut ocasió de fer. Establir noves rutines i aficions pot ajudar a construir una nova identitat fora de la relació anterior.


5. El comiat:


Quan sentis que és el moment, fes una carta de comiat (una carta que no donarem a l’exparella). Aquesta carta la pots posar a la capseta amb els records de la persona i serà l’hora de dir adéu i desfer-nos d’ella.


6. Demana ajuda professional:


No cal que deixis enquistar la situació per demanar ajudar si sents que ho necessites. Des de la psicoteràpia et podem acompanyar en aquest procés i et podem proporcionar eines per afrontar el dolor, l’ansietat o els efectes emocionals que tinguis de la ruptura.Escrit per Anna PedralsComments


bottom of page