T’has trobat alguna vegada en una situació similar a la que mostra el vídeo?
T’has trobat alguna vegada en una situació similar a la que mostra el vídeo, equivocant-te a l’hora d’interpretar algun fet?
D’això se’n diu distorsió cognitiva.
Les distorsions cognitives són errors que comet el nostre pensament a l’hora de processar la informació de tot allò que ens rodeja i, per tant, pot alterar la nostra percepció de la realitat, portant-nos a extreure conclusions equivocades. En el context de les relacions interpersonals, aquestes distorsions poden causar malentesos significatius i afectar tant la meva autoestima com la qualitat de la relació.
Veiem alguns exemples de distorsions cognitives:
Pensament polaritzat. Veure les coses en termes absoluts, sense cap espai per a matisos. Per exemple, si la meva parella comet un petit error, podria pensar que tota la relació és un fracàs.
Generalització. Treure conclusions generals a partir d’un sol fet o experiència. Per exemple, si una amistat oblida un compromís important podria començar a pensar que és una persona descuidada o desconsiderada.
Atenció selectiva. Enfocar-se només en els aspectes negatius d’una situació, ignorant els positius, el que pot conduir, per exemple, a no valorar els gestos afectuosos de la meva parella i només enfocar-me en allò que em molesta o no m’agrada.
Lectura del pensament. Suposar que saps el que l’altra persona està pensant. Aquest el podem veure clarament en el vídeo, on la nevera dóna per suposat que el seu propietari la vol substituir.
Personalització. Pensar que tot el que fa o diu la gent té a veure amb mi d’alguna forma. Per exemple, si un familiar està més seriós de l’habitual, pensar: estarà enfadat amb mi?; què he fet malament perquè estigui així?
En aquest sentit, és important recordar que sovint, les emocions que sentim no estan generades per la situació en si, sinó per com jo interpreto aquesta situació, per allò que m’estic dient a mi mateixa. Si la forma que tinc de veure i llegir el meu entorn està distorsionat, si contínuament em bombardejo amb frases autodestructives i negatives, com representa que m’he de sentir? Si davant de certa conducta de la meva parella, jo entenc que aquesta em vol deixar, ja no m’estima o que em vol substituir (tal com mostra el vídeo), serà normal que em senti trista i insegura, i que actuï de forma conseqüent a aquests pensaments, no?
SITUACIÓ -> PENSAMENT (INTERPRETACIÓ) -> EMOCIÓ -> CONDUCTA
És per això que les distorsions cognitives poden tenir un gran impacte en les relacions interpersonals i de parella, afectant en la confiança, en la comunicació, en la satisfacció relacional...
I com podem fer-ne front i disminuir l’impacte que poden tenir?
Autoconsciència. Ser conscient de les pròpies tendències a distorsionar la realitat, detectar els pensaments que ens allunyen d’aquesta i que, en alguns casos, formen part d’un patró habitual de funcionament, són els primers passos per modificar aquests errors de pensament.
No potenciar-les. Un cop sabem identificar-les i som conscients, no es tracta d’evitar que apareguin (ja que la major part de les vegades són automàtiques), sinó d’entendre-les i no augmentar el seu missatge, no fer-les més fortes, intentar buscar pensaments alternatius i ampliar el focus amb el qual estic mirant la situació.
Comunicació assertiva. Parlar obertament sobre els pensaments i sentiments amb la parella pot ajudar a clarificar malentesos i enfortir la relació.
Pensar abans d’actuar. Sabent que tenim tendència a malinterpretar, seria útil preguntar abans d’interpretar i reaccionar, verificar amb la persona si el que penses que està passant és realment el cas.
Psicoteràpia. Si no te’n surts, la teràpia és una bona eina per ajudar-te a identificar aquestes distorsions i modificar les teves accions en relació a certes situacions, així que si ho necessites, demana ajuda.
Escrit per Anna Pedrals
Comentarios