top of page

Els enemics del desig sexual

Causes de la falta de desig sexual


Un dels temes més recurrents a consulta és la falta de desig sexual, i és que són molts els factors i les possibles causes que ens poden dur a una disminució del nostre desig.


Perquè entenguis una mica més com funciona el desig sexual, has de saber que n’hi ha de dos tipus: l’actiu i el reactiu.


El desig sexual actiu és aquell que sorgeix com a necessitat, el que apareix sense tenir cap

estímul eròtic al voltant. Si el comparéssim amb el menjar, podria ser equivalent a: “menjo

perquè tinc gana, perquè necessito alimentar-me”. És un desig que depèn de les hormones i que, per tant, no el podem treballar a teràpia, no tenim cap vareta màgica per activar-lo, apareix quan apareix...


En canvi, el desig sexual reactiu es dóna quan busco estímuls que em fan néixer el desig, quan m’envolto d’un ambient que per mi pugui resultar eròtic. Per exemple, si es crea un espai d’intimitat i proximitat amb la parella, hi ha la possibilitat que el desig reactiu vagi apareixent. Si també el comparem amb el menjar, vindria a ser: “menjo per golafreria, perquè si em posen un menjar que m’agrada al meu davant, no me’n puc estar d’agafar un tros”.


Ara bé... aquest desig reactiu es pot veure influït per diverses causes, com per exemple:


  • Si hem viscut experiències negatives, si tenim tabús, falses creences, si hem rebut una mala educació sexual, si sentim culpabilitat o malestar en relació amb la sexualitat... Són tot de factors que ens poden dur a tenir una mala vivència del sexe i, per tant, reduir el nostre desig.

  • Les inseguretats i els complexos (tant aquells que són físics com els que són psicològics) poden fer que no em deixi anar i no em pugui relaxar en el context sexual.

  • La nostra qualitat de vida, el nostre temps de descans i autocura també estan relacionats amb el desig. Si no tinc temps ni per mi, com tindré temps per pensar en sexe?

  • Un altre motiu important és la relació de parella, el fet de no sentir-me valorada, recolzada, estimada o d’estar en discussions freqüents, també pot afectar a la situació.

  • La falta d’autoconeixement, no saber què m’agrada, o si ho sé no atrevir-me a comunicar-ho a la parella, faran que no pugui gaudir igual de les relacions sexuals, i si no gaudeixo serà natural que el desig quedi afectat.

Aquests, entre molts d’altres, són alguns dels factors més rellevants que poden estar implicats en la disminució del nostre desig. Algun d’ells et resulta familiar?


Escrit per Anna Pedrals



bottom of page