top of page

Gestió de la gelosia en parella


Comprendre i gestionar la gelosia dins la relació de parella


Un dels mites de l’amor romàntic és que la gelosia és un símbol d’amor, però si entenem
l’amor com un sentiment positiu que ens aporta benestar, com encaixa aquí la gelosia?

En contra del que ens mostren algunes pel·lícules, sèries o novel·les romàntiques, la gelosia no té res a veure amb l’amor. Però això no vol dir que no sigui normal sentir-la...

La gelosia és una emoció que la majoria de persones experimentem en un moment o altre de la nostra vida, i que pot aparèixer per diverses raons, com ara inseguretats personals, falta de confiança en la parella, experiències passades doloroses... Qualsevol situació que el nostre
cervell interpreti com una amenaça, pot fer activar aquesta emoció, amb la intenció de
defensar-nos d’un possible perill.

Aquest funcionament és normal. No obstant això, el repte resideix en ser-ne conscient i aprendre a gestionar-ho correctament per evitar que es converteixi en una força destructiva que posa en perill la relació.

Algunes eines que et poden ajudar són:

  • Pren consciència. Cal entendre que el nostre cervell a vegades s’inventa amenaces i perills que realment no existeixen, ja que tenim tendència a afavorir i interpretar aquella informació que confirma les nostres creences prèvies. És important doncs, aprendre a detectar quan la gelosia apareix de forma injustificada i no projectar aquesta inseguretat sobre la parella.

  • Autoconeixement i reflexió. Comprendre les pròpies inseguretats i pors és crucial per afrontar la gelosia. Reflexionar sobre les experiències passades i les raons que podrien haver contribuït al desenvolupament d’aquest sentiment pot proporcionar una claredat i comprensió, el que ens ajudarà a abordar-ho de forma més efectiva.

  • Comunicació assertiva. La base d’una relació sana és una comunicació oberta i honesta. Si muntem un drama és probable que la parella es posi a la defensiva i aconseguim l’efecte contrari del que volem. Però si intentem expressar els sentiments de gelosia de manera calmada i respectuosa, permetrà que la parella ens pugui entendre millor i podrem treballar conjuntament per superar-ho.

  • Busca el seu acompanyament. L’actitud i el paper que pren la parella davant les nostres inseguretats és vital en la gestió de la gelosia. Dins d’aquesta comunicació assertiva, doncs, busca l’acompanyament i suport de la parella, demana-li allò que necessites per sentir-te més en calma.

  • Acordeu senyals. Si aquestes inseguretats apareixen més en un context social, acordeu algun senyal per fer saber a l’altra quan m’estic sentint incòmode o està apareixent alguna inseguretat.

  • Establir límits saludables. Dins de qualsevol relació, és important establir límits i expectatives clares. Aquesta claredat pot ajudar a prevenir situacions que podrien desencadenar sentiments de gelosia. Establir acords sobre la privacitat, el temps personal i les expectatives emocionals pot ser fonamental.

  • Demana ajuda professional. Si veus que passa el temps i aquest sentiment persisteix o genera un fort malestar emocional, cerca ajuda psicològica.


En definitiva, la gelosia pot ser una part natural de les relacions de parella, però és important abordar-la de forma constructiva, el qual ajudarà a crear una relació més forta i saludable.


Escrit per Anna Pedrals





bottom of page